Tuning  
   
121
     
 

Tuningolás - mint már a nevében is benne van-, finomhangolás egy-egy készülék alkatrészeinek, sőt topológiájának minőségi felülvizsgálata, jobbra cserélése a fokozottan minőségi hangélmény érdekében.
Cd játszók tuningja tartalmaz:
-órajel generátor beépítése
-digitális tápegység csere
-hálózati kábel és belső kábelezés csere
-speciális hálózati szűrő beépítése
Az ár párban értendő, típusonként változó: 18.000-30.000 Ft
bizonyos cd játszóknál érdemes az analóg fokozatot is tuningolni.
Felár: 6.000-10.000 Ft.

Hangsugárzók tuningja
Fölmerült a kérdés, mi is történik egy hangsugárzó tuning alkalmával?
Az alábbiakban összefoglalom, milyen problémák merülhetnek fel egy hangsugárzó tuning kapcsán, és milyen megoldásokat alkalmazunk.
Először is megmérjük hatodoktávos, vagy tercsávos rózsazajjal a hangdoboz frekvenciaátvitelét, természetesen ez két vagy három részből tevődik össze, 0,5-1,5m.es mérés (doboza válogatja), abszolút közeltéri (2cm)mélyhangszóró mérés, és reflexnyilásban való mérés. Az értékelés nem egyszerű, mert minden mérésnek megvan a maga buktatója, de ezeken azért átlendülünk
További mérésként szinuszos sweep-pel (egyenletesen növekvő frekvenciájú) hanggal megvizsgáljuk a hangszórók torzitását, valamint a doboz rezonanciáit is, ha szükséges, ez utóbbiakat megfelelő módon csillapitunk. Sajnos jónéhány esetben találkoztunk már zizegő hangszórókkal, felemás frekvenciaátvitellel, sőt még egérkakival is a hangdobozban
Ezekután kiszereljük a hangszórókat, ami időnként egyáltalán nem egyszerű, mert kifolyt ragasztó és tömitőanyagok jól meg tudnak izzasztani. A reflex csövek is gyakran lazák, ezeket is be kell ragasztani. Természetesen a keresztváltó panelt, vagy paneleket is kiszedjük (ez időnként nőgyógyászathoz hasonló foglalatosság), és megvizsgáljuk, hogy lett kialakitva. Ha úgy találjuk, bizonyos alkatrészeket (általában kondenzátorokat) kicserélünk jobbra. A fontos helyen levő alkatrészek értékeit megmérjük, és az általános +5/-10% tűrést lecsökkentjük <1%-ra, igy kapásból javitottunk a sztereo térérzeten bármilyen hangsugárzó párnál.
Közben, ha szükséges, mechanikai erősitést is végzünk a dobozon rétegelt lemez, vagy keményfalécek használatával, hogy a dobozrezonanciák kisebbek legyenek, és ne egy szűk frekvenciatartományba essenek.
A hangsugárzókban használt vezetékek nagyrészt olcsó és rossz minőségűek, látszik, hogy a költséghatékonyságot itt ragadják torkán a legszorosabban.
Hogy milyen kábeleket használunk, az változó. van, aki hozza a jóminőségű hangfalkábelével egyező vezetéket, de a túlnyomó többség ránkbizza a választást.
Az alkalmazott drót tipusa függ még attól is, milyen a doboz, a tulaj izlése, többségében hallgatott műfaj, stb.
Fontos momentum a kábelek keresztváltóra való ráforrasztása, hogy a lehető legrövidebb jelutakat válasszuk, és ne a legkényelmesebbet, mint majdnem az összes gyártó, mert ebben az esetben több tiz centiméteren keresztül egy vacak 50 mikronos rézfólián megy keresztül a hangfrekvenciás áram.
A belső csillapitó anyagok nagyobbrészt műszálasak, rossz minőségűek, és keveset tesznek bele a gyártók még abból is. Időnként vannak üditő kivételek is, pl. Dynaudio, aki csak a jó kábelt sajnálja a dobozaiból, a többi problémát elég jól megoldja.
A hangfalcsatlakozók gyakran nincsenek kellően rögzitve, időnként korrodáltak, ezeket is meg kell javitani. A bikábelezhető tipusoknál alkalmazott összekötő rudak vagy lemezek helyett is megfelelő minőségű kábelt teszünk, ha amúgy nem használják ki a bikábelezési lehetőséget.
Az összeszerelés után szintén mérünk, és hallgatunk, a bejáratás legtöbbször már a megrendelő dolga otthon...

Több száz hangsugárzó tuningolása alapján ki merem jelenteni, hogy az esetek 100%-ban egyértelműen javult a hangminőség



 
     

 

 

543
 
hiVOX kft. minden jog fenntartva. 2010.