A szoba akusztikájáról  
   
1
     
 

Sokan azt gondolják, egy audio lánc utolsó tagja a hangsugárzó (hangdoboz, hangfal, hangláda, speaker), de ez nem így van, mert a fülünk és a hangsugárzó között van egy nagyon fontos láncszem: az akusztikai tér, ami egyrészt áll levegőből, másrészt a hallgatási helyből, ami otthoni körülmények esetén leginkább valamilyen lakószobát sejtet. Sajnálatos módon a zárt terekben levő levegő rezgésekor nem elhanyagolható, legtöbbször igen zavaró rezonanciajelenségek mutatkoznak. Ezek a rezonanciák - a szoba méretétől, alakjától, felületeinek akusztikai állapotától függően a mélyfrekvenciás, esetleg középfrekvenciás tartományokban a legzavaróbbak. Akármilyen tökéletes átvitelű hangsugárzónk van, egy esetleges rossz elhelyezés a szobában elképesztően elronthatja az amúgy kitűnő frekvenciaátvitelt.
Hogyan lehet ezt a problémát megoldani? Többféle megoldás létezik.


1) Közeltéri zenehallgatás. Előnye, hogy a legkisebb a környezet akusztikai hatása miatt így a legjobb a sztereo térélmény, kisebb teljesítmény, kisebb torzítás, nagyobb akusztikai felbontóképesség. Hátránya viszont az abszolút egyszemélyes sztereo tér, továbbá kevés hangsugárzó szól jól közeltérből (inkább a kisméretű hangdobozok), az egész akusztikai lánc bármely hibája jobban hallható.
2) Számítógépes akusztikai analízis segítségével meghatározható az optimális hangsugárzó-elhelyezés, valamint az optimális hallgatási hely. Előny a létező legegyenletesebb mélyátvitel, hátrány a lakberendezési megkötöttség, avagy a FTF (Feleség/Férj Tűrési Faktor).
3) Mobil akusztikai elemek használata esetén a mélyhangátvitel javulása mellett a sztereo tér ugrásszerű, radikális változása is szembe (fülbe-) tűnő. A korai visszaverődések elnyeletése hangelnyelő panelekkel az oldalfalakon pedig sokkal több apró részletet enged felfedezni a zenében. Hátrányként legfeljebb az FTF-et lehet megemlíteni, no meg némi költségvonzatot. Persze lakberendezési ötletekkel a meglévő bútorok is használhatók akusztikai elemként.
4) Ki lehet rakni a kertbe a hifit, hátránya az időjárásfüggőség és a nagyobb teljesítményigény.
5) Lehet próbálkozni éjt nappallá téve a hangsugárzók ide-oda tologatásával, több-kevesebb sikerrel.
6) Szétnézünk a nagyvilágban, hogyan oldják meg tengeren innen és tengeren túl a zenehallgatást a lakószobában. Ajánló menüpontunkban érdekes linkeket gyűjjtöttünk össze szobaakusztika témában

Hívjon, írjon, és minden bizonnyal segítünk akusztikai problémáin!
(Az FTF-en sajnos nem tudunk segíteni.)

     

 

 

2
 
hiVOX kft. minden jog fenntartva. 2010.